sałatka ogórkowa z zieleniną

sałatka ogórkowa z zieleniną
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Przetworów warzywnych na zimę nigdy za wiele:) Moja kolejna sałatka ogórkowa z dodatkiem cebuli, czosnku, natki pietruszki i koperku. Jest pyszna - warto ją mieć na półce:)

Składniki

  • ogórki 2 kg
  • cebula 2 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • koperek posiekany 4 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 4 łyżki
  • zalewa:
  • olej 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • ocet 10% 3 łyżki
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • woda 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy i kroimy w plastry lub pół plastry. Cebulę kroimy w małą kostkę lub piórka a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Składniki zalewy mieszając podgrzewamy do czasu aż cukier dokładnie się rozpuści, ciepłą wlewamy do pokrojonych warzyw, mieszamy i dostawiamy na 1,5 godz. W tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy.
    Następnie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min., wyjmujemy z garnka, odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 10 sierpnia
Ale smakołyki na zimę!
ErJot 10 sierpnia
Dziękuję:) Nie lubię surowych ogórków więc jak są /urosną na ogrodzie lub dostanę od znajomych/ to je... Czytaj całość »
Dziękuję:) Nie lubię surowych ogórków więc jak są /urosną na ogrodzie lub dostanę od znajomych/ to je "przetwarzam":)
fafiatko 16 sierpnia
Ja tam zjem mizerie ale wiekszosci idzie na malosolne i kiszone, dopiero z nadmiarem kombinuje. ale w tym roku... Czytaj całość »
Ja tam zjem mizerie ale wiekszosci idzie na malosolne i kiszone, dopiero z nadmiarem kombinuje. ale w tym roku zebralam tylko na bieżące spozycie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki 2 kg
  • cebula 2 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • koperek posiekany 4 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 4 łyżki
  • zalewa:
  • olej 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • ocet 10% 3 łyżki
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • woda 1 łyżka
Składniki