Sałatka ogórkowa z harrisą

Sałatka ogórkowa z harrisą
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Sałatka dla miłośników ostrych smaków:) Harrisa to mieszanka w skład której wchodzą min. czosnek, papryki /słodkie, łagodne i ostre/, sól morska. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna:)

Składniki

  • ogórki 1,5 kg
  • czosnek 5 ząbków
  • woda 2 szklanki
  • ocet 10% 240 ml /niecała szklanka/
  • cukier 240 ml /niecała szklanka/
  • harissa 1 łyżka kopiasta
  • olej 2 łyżki
  • sól 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, cukrem, harissą, olejem i solą. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki ogórki i ząbki czosnku. Warzywa mieszamy i zalewamy zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. /w międzyczasie kilka razy mieszamy/. Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików /nie ubijamy - raczej potrząsamy słoikiem by składniki się lepiej ułożyły/, zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 min /w zależności od wielkości słoików/ i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (5)

babeczka35 02 sierpnia
Muszą być pyszne :)
ErJot 02 sierpnia
Dziękuję:) Jeśli ktoś lubi ogórki na ostro to serdecznie polecam:)
fafiatko 05 sierpnia
Jak na ostro to ja zawsze i chętnie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki 1,5 kg
  • czosnek 5 ząbków
  • woda 2 szklanki
  • ocet 10% 240 ml /niecała szklanka/
  • cukier 240 ml /niecała szklanka/
  • harissa 1 łyżka kopiasta
  • olej 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
Składniki