Sałatka kiszona z kapusty

Sałatka kiszona z kapusty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Jola73
Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem innych warzyw, rewelacyjna na zimę, bardzo zdrowa, zawiera dużo wit.C

Składniki

  • kapusta biała- 2kg
  • marchewka- 0,5kg
  • seler- 0,25dag
  • cebula- 0,25dag
  • por- 0,25dag
  • jabłka- 2szt
  • kminek- 1 łyżka
  • kilka ziaren jałowca
  • sól- 3łyżki
  • można dodać jak ktoś lubi 3 czerwone papryki

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy, szatkujemy. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy.

  2. Marchew, seler, jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, pory kroimy w półplasterki. Paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy razem dodajemy sól, kminek, jałowiec.Ubijamy wszystko w kamiennym garnku, a gdy puszczą sok przykrywamy talerzykiem i obciążamy np.słoikiem z wodą.Ja nie dodaję papryki bo jak dla mnie jest za bardzo aromatyczna w całości.

  3. Gdy na powierzchni po paru dniach ukaże się piana przebijamy ją szpikulcem do samego dna w kilku miejscach. Po 7 dniach ukiszoną sałatkę wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 min.

Komentarze do przepisu (11)

Ewaaa 09 października 2014
takie sałatki są najlepsze na świecie !
sereberko80 09 października 2014
pyszności, uwielbiamy taką sałatkę :-)
ggosienka68 09 października 2014
przepis zabieram w ciemno. Już 2 sałatki z Twojego przepisu robiłam i obie świetne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kapusta biała- 2kg
  • marchewka- 0,5kg
  • seler- 0,25dag
  • cebula- 0,25dag
  • por- 0,25dag
  • jabłka- 2szt
  • kminek- 1 łyżka
  • kilka ziaren jałowca
  • sól- 3łyżki
  • można dodać jak ktoś lubi 3 czerwone papryki
Składniki