Sałatka kalafiorowo-paprykowa na zimę

Sałatka kalafiorowo-paprykowa na zimę
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Sałatka z papryki i kalafiora w zalewie z curry i mieloną papryką. Słodko-lekko ostra w smaku. Smaczny dodatek do mięsa ale również składnik sałatek.

Składniki

  • kalafior 2 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • zalewa:
  • woda 3 szklanki
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 2 szklanki
  • curry 1 łyżka
  • słodka mielona papryka 1 łyżka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Z wody, soli, papryki, curry, pieprzu, cukru i octu zagotowujemy zalewę i odstawiamy do wystudzenia. /Ta porcja zalewy akurat wystarczyła na 5 słoików sałatki ale wszystko zależy od wielkości słoików, wielkości warzyw oraz wielkości różyczek na jakie podzielimy kalafiora/.
    Kalafiory dzielimy na różyczki a papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Do słoików przekładamy przygotowane warzywa, zalewamy zalewą /warzywa powinny być pod zalewą/, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 04 sierpnia 2019
Ale smaki! Nie ma jak pelnowartosciowe warzywa wyjadac w zime.
ErJot 04 sierpnia 2019
Dziękuję:) Teoretycznie wszystkie przetwory przygotowuję na zimę ale w praktyce wygląda to tak, że przecież... Czytaj całość »
Dziękuję:) Teoretycznie wszystkie przetwory przygotowuję na zimę ale w praktyce wygląda to tak, że przecież TRZEBA wszystko spróbować: czy zalewa nie za mocna, warzywa dobre, ogórki się nie psują itp.:)
Składniki
  • kalafior 2 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • zalewa:
  • woda 3 szklanki
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 2 szklanki
  • curry 1 łyżka
  • słodka mielona papryka 1 łyżka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
Składniki