Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite słodko-pikantne ogórki w zalewie gyros idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub imprezowa przystawka.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 30
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 95
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 296
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 30
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 95
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 296
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 1,5 godziny.
Po tym czasie ogórki kroimy w około 1 cm plastry i przekładamy do dużej miski.
Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, w cienkie plasterki marchewkę i czosnek.
Warzywa zasypujemy solą i dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę: dodajemy ocet, cukier, przyprawę gyros, gorczycę i dokładnie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
Gotową zalewę przelewamy do ogórków, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin, co jakiś czas poruszając miską aby wszystkie warzywa pokryła zalewa.
Słoiki wyparzamy, osuszamy i napełniamy ogórkami z zalewą. Szczelnie zamykamy.
Pasteryzujemy na sucho – w piekarniku Blaszkę piekarnika wykładamy płócienną ściereczką lub papierem do pieczenia. Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą. Blaszkę ze słoikami wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 120 st., funkcja góra-dół. Od czasu nagrzania piekarnika odliczamy ok 30 min. (chyba, że przepis mówi inaczej). Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 min. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia (w tej fazie pasteryzacji słoiki powinny “strzelać”).
Słoiki odstawiamy na min. 1 tydzień do przegryzienia się.