Sałatka bułgarska

Sałatka bułgarska
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Ciekawy smak sałatce dodał tarty seler. Polecam serdecznie:)

Składniki

  • ogórek z łupką 2,5 kg
  • papryka 4 czerwone
  • starty korzeń selera
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • ocet spirytusowy 3/4 szkl
  • cukier 3-4 łyżki
  • sól 1,5 łyżki
  • liście laurowe i ziele angielskie do słoików

Przygotowanie

  1. Ogórki poszatkować wraz z łupką.
    Seler i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarła.
    Cebulę cieńko pokroić w piórka.
    Dodać sól ,cukier,ocet i wymieszac.
    Odstawić na 40min.
    Warzywa puszczą soki.
    Na spód każdego słoika dać liśc laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
    Nakładać sałatkę lekko uciskając wraz z sokami.

    Wytrzeć pod zakrętki,zakręcić i dać do garnka wyłożonego ściereczką do pasteryzacji.
    Pateryzować 10 min.od momentu zagotowania wody.
    Gorące wyjmować ,obracać do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 28 lipca
Dzieki za swietny przepis i przyblizenie przetworow z innych krajow, wyglada bardzo smakowicie!
Nevermore 28 lipca
Fajny przepis, z tym octem idealna rzecz do grilla i małych % ;p
KulinarnaChwila 29 lipca
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórek z łupką 2,5 kg
  • papryka 4 czerwone
  • starty korzeń selera
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • ocet spirytusowy 3/4 szkl
  • cukier 3-4 łyżki
  • sól 1,5 łyżki
  • liście laurowe i ziele angielskie do słoików
Składniki

Promocje na