Rydze w sosie własnym na zimę.

Rydze w sosie własnym na zimę.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: skorpionek
Tak przygotowane rydze idealne są do wykorzystania w zupie, różnego rodzajach farszy i sosów.

Składniki

  • rydze 70 dag
  • woda 1,5 litra
  • sól 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Wymyte i ocieknięte rydze wkładamy do garnczka, wsypujemy sól i zalewamy wodą. Włączamy gaz i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po zagotowaniu wyjmujemy rydze łyżką cedzakową na sitko (durszlak) i niech ociekną. Ostudzone grzyby układamy do wcześniej wymytego słoika 900 ml. Gdy woda w której gotowane były grzyby ostoi się to delikatnie zalewamy grzyby w słoiku. Zakręcamy wieczko słoika i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Tak przygotowane we własnym sosie rydze możemy wykorzystać do sałatek, różnych farszów, zup itd...

Komentarze do przepisu (2)

smacznie_na_talerzu 13 września
Pyszny pomysł:-)
KulinarnaChwila 14 września
Pyszności :)
Składniki
  • rydze 70 dag
  • woda 1,5 litra
  • sól 1 łyżka
Składniki