Pyszna sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką

Pyszna sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę do słoików z ogórków i papryki. Sałatka jest bardzo smaczna, nie za kwaśna ale i nie za słodka, według mnie idealna w smaku ????. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml
  • 2 ½ kg ogórków
  • około 350 g cebuli
  • około 800 g papryki
  • zalewa na ogórki:
  • 1 litr wody
  • 2 ½ łyżki soli do przetworów
  • na zalewę do słoików:
  • 5 szklanek wody 250 ml (1250 ml)
  • 2 szklanki 250 ml octu 10% (500 ml)
  • 500 g cukru kryształ (2 szklanki 250 ml i 4 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli do przetworów
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek pierzu
  • kilka listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • oraz po 1 łyżce oleju na każdy słoik (użyłam rzepakowego)

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ogórki i cebulę:
    Ogórki bardzo dokładnie myję, odcinam końcówki i kroję razem ze skórką w plasterki, pokrojone przekładam do miski (miskę mam o pojemności około 7 litrów, tak żeby wszystkie składniki sałatki się zmieściły).
    Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do ogórków.

    Do wody dodaję sól, mieszam tak żeby sól się rozpuściła i zalewam ogórki, mieszam i odstawiam na około 2 godziny. W międzyczasie ogórki kilka razy mieszam.

  2. Po około 2 godzinach:
    Ogórki z cebulą odsączam na durszlaku z zalewy i przekładam z powrotem do miski.
    Dokładnie umytą i oczyszczą z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe paseczki, dodaję do ogórków i dokładnie mieszam.

  3. Teraz przygotuję zalewę do słoików – zalewę można przygotować wcześniej:
    Do garnka przelewam i przekładam wszystkie składniki na zalewę, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 5 minut – zalewa jest gotowa.

  4. Końcowe przygotowanie słoików:
    Sałatkę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików i delikatnie ugniatam. Sałatki nakładam tak aby zostawić około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

    Sałatkę zalewam zalewą, tak żeby ją przykryć, a przyprawy z zalewy rozkładam po równo do słoików (po 2-3 ziarnka ziela angielskiego, kawałek listka laurowego, pieprz, gorczycę, trochę czosnku).
    Na koniec do każdego słoika dodaję po łyżce oleju.

    Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

  5. Pasteryzacja:
    Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.

    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
    Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 23 lipca
Pyszotka:)
marianna1289 13 sierpnia
super sałatka
Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml
  • 2 ½ kg ogórków
  • około 350 g cebuli
  • około 800 g papryki
  • zalewa na ogórki:
  • 1 litr wody
  • 2 ½ łyżki soli do przetworów
  • na zalewę do słoików:
  • 5 szklanek wody 250 ml (1250 ml)
  • 2 szklanki 250 ml octu 10% (500 ml)
  • 500 g cukru kryształ (2 szklanki 250 ml i 4 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli do przetworów
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek pierzu
  • kilka listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • oraz po 1 łyżce oleju na każdy słoik (użyłam rzepakowego)
Składniki