Puree z dyni:

Puree z dyni:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Aby puree z dyni było dla nas dostępne przez całą zimę, należy je pasteryzować przez kolejne trzy dni po godzinie. Pasteryzowane tylko raz- zawsze się zepsuje.

Składniki

  • dowolna ilość dyni
  • odrobina wody na dno garnka

Przygotowanie



  1. dowolna ilość dyni ( u mnie odmiana muscat, która jest słodka, pięknie pachnie i w smaku przypomina melona).

    Dynię kroimy na dwie części, wydrążamy pestki i miąższ.
    Następnie kroimy na mniejsze części, obieramy i dopiero wtedy kroimy na małe kawałki.
    Na dno garnka z grubym dnem wlewamy 1 szklankę wody i wrzucamy pokrojoną dynię. Smażymy często mieszając aż się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Możemy jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sito.
    Nie dodajemy ani soli ani cukru. Takie puree będzie można użyć zimą albo do zupy albo do różnych wypieków czy deserów.
    Przekładamy do słoików i pasteryzujemy po godzinie przez trzy kolejne dni.
    Pasteryzowane tylko raz - psuje się i szkoda naszej pracy.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 listopada 2020
Super danie :)
Składniki
  • dowolna ilość dyni
  • odrobina wody na dno garnka
Składniki