Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów. Po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor. Po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44447
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 46
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44447
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 46
Składniki
Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży). Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem łyżki, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę.
Pulpa z dyni hokkaido gotowa! Nasze rady: Składniki można podwajać, jeśli potrzebujemy więcej pulpy. Pulpę można zamknąć w słoiku i zapasteryzować.
Oto nasz sernik dyniowy na bazie pulpy z dyni hokkaido:https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-sernik-dyniowy,1983681,walek.html?p=1698410775
Oto nasze kluski z dziurką z dyni hokkaido: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kluski-dyniowe-z-dziurka,1983343,walek.html