Pulpa pomidorowa do słoików.

Pulpa pomidorowa do słoików.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Przepis mam od Kasi z Cookpad przepisy

Składniki

  • 3,5 kg pomidorów ( mam swoje ),
  • 3,5 płaskiej łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć i zalać gorącą gotowaną wodą

  2. aby łatwiej odchodziła skórka.

  3. Wyciąć twarde środki.

  4. Dokładnie zmiksować blenderem.

  5. Przełożyć do garnka dodać sól ( na kilogram pomidorów 1 płaska łyżka soli) chwilę pogotować dodać cukier.

  6. Zagotować pulpę, na mniejszym ogniu odparować nadmiar soku, wtedy będzie gęstsza pulpa.

  7. Gorącą wlewać do słoików.

  8. Szczelnie zakręcić,

  9. wstawić do zagotowania, zmniejszyć ogień i pasteryzować 10 minut.

  10. Super sprawa ta pulpa nadaje się do pomidorowej że świeżych pomidorów.

Komentarze do przepisu (2)

ekonto 02 września 2019
Ja też mam swoje pomidory i robię przecier. Dojrzałe pomidory myję, osuszam na ociekaczu, wykrawam tzw. głąby... Czytaj całość »
Ja też mam swoje pomidory i robię przecier. Dojrzałe pomidory myję, osuszam na ociekaczu, wykrawam tzw. głąby i gotuję. Potem lekko przestudzone przecieram na metalowym sicie, oddzielam pestki i skórki. Odparowany, gorący przecier wlewam do 1-litrowych słoików. Zakręcam i odwracam do góry dnem aż do wystygnięcia. Nie dodaję ani soli, ani cukru. Doprawiam bezpośrednio przed przyrządzaniem zupy, sosu, keczupu itp. Na pulpę szkoda mi słoików i miejsca na półce.
agnes72 03 września 2019
to pani zdanie
Składniki
  • 3,5 kg pomidorów ( mam swoje ),
  • 3,5 płaskiej łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru.
Składniki