Przecier z pomidorów lima na zimę.

Przecier z pomidorów lima na zimę.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przecier z pomidorów lima. Idealny do zupy pomidorowej gotowanej zimą, trochę lata zimą :)

Składniki

  • pomidory lima 1,5 kg
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy kroimy w kawałki i umieszczamy w garnku. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu studzimy i ciepłe rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione pomidory przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus wlewamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Do zagotowanego przecieru dodajemy sól, do smaku i gotujemy redukując wodę. Redukujemy do stanu gęstszego około 60 minut. W między czasie przygotowujemy słoiki i gorący przecier wlewamy do słoików. Słoiki szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone możemy wynieść do piwnicy.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

Pycha :)
jasiek57 18 września
Ja robię bardziej na bogato : 1 kg pomidorów, 1/4 czerwonej papryki, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, ok.... Czytaj całość »
Ja robię bardziej na bogato : 1 kg pomidorów, 1/4 czerwonej papryki, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, ok. 1/3 łyżeczki pieprzu, można dodać mielonego kminku. Całość miksuję przez 1-2 min, potem gotuję ok. 15 min i znów miksuję na wysokich obrotach ok. 1 - 1 1/2 min. Gorący do słoików lub butelek i gotowe. Smacznego.
jasiek57 18 września
Pomidory kroimy i wykrawamy głąbiki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pomidory lima 1,5 kg
  • sól do smaku
Składniki