Przecier z dyni (na słono)

Przecier z dyni (na słono)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Zapasy na zimę... przecier robiony z myślą o zupie dyniowej.

Składniki

  • dynia 4 kg
  • imbir 1-2 łyżeczki
  • sól 1 łyżka (płaska)

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na części, usuwamy pestki, ale nie obieramy dyni ze skórki. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, na nim układamy kawałki dyni. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st). W tej temperaturze pieczemy dynię przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę na 180 stopni, dopiekamy jeszcze przez 40 minut, aby dynia była miękka.
    Upieczoną dynię lekko studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Do miąższu dodajemy mielony imbir, sól. Całość blendujemy na gładką masę, wkładamy do garnka, zagotowujemy.
    Gorący przecier wkładamy do słoików, które następnie szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
    Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne miejsce.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 12 października 2014
Świetny pomysł na przecier! Pyszniutki :)
BEATA1978 13 października 2014
Dziękuję :-)
grazka950 01 listopada 2014
przepis zabieram do wypróbowania, bo z imbirem jeszcze nie robiłam; fajna naklejka na słoiczku:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dynia 4 kg
  • imbir 1-2 łyżeczki
  • sól 1 łyżka (płaska)
Składniki