Przecier z dyni (na słodko)

Przecier z dyni (na słodko)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
A co tam, jak szaleć, to szaleć... czyli przetworów ciąg dalszy.

Składniki

  • dynia 4 kg (po obraniu)
  • goździki 6 szt
  • cynamon 1 łyżka
  • woda 1/2 szkl
  • cukier 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dynia jest bardzo wodnista, więc trzeba ją dusić kilka godzin, aby woda odparowała, a przecier stał się gęsty. W moim przypadku trwało to 4 godziny. Pod koniec smażenia dyni dodać cynamon i goździki. Gdy przecier będzie już wystarczająco gęsty, należy go posłodzić i smażyć jeszcze kilka minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
    Gorący przecier wkładać do słoików, które należy szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. W tej pozycji pozostawić słoiki do wystudzenia.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 07 października 2014
Pyszny przecierek :)
BEATA1978 08 października 2014
W tej wersji świetnie nadaje się do ciast i deserów.Pozdrawiam Cię Kasiu serdecznie :)
Składniki
  • dynia 4 kg (po obraniu)
  • goździki 6 szt
  • cynamon 1 łyżka
  • woda 1/2 szkl
  • cukier 3 łyżki
Składniki