Przecier pomidorowy - najprostszy i najlepszy

Przecier pomidorowy - najprostszy i najlepszy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Nie ma jak taki własnej roboty przecier pomidorowy bo zawiera praktycznie 100 % pomidorów. Jest bardzo aromatyczny a przygotowane z niego potrawy smakują wybornie. Ja do produkcji używam sokowirówkę, u mnie nie zastąpiona.

Składniki

  • pomidory różnego rodzaju (u mnie duża miska)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sokowirówka

Przygotowanie

  1. Pomidory płuczemy i osuszamy. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sos wlewamy do garnka, a pulpę z pomidorów przepuszczamy jeszcze raz aby wydobyć więcej soku. Ja tą pulę przepuszczałam dwa razy bo w tych pesteczkach i skórkach było sporo gęstego soku.

  2. U mnie wyszło 1.5 soku.

  3. Tak powstały sok gotujemy w garnku z grubym dnem. Gotujemy i gotujemy na wolnym ogniu aż odparuje woda i i powstanie gęsty sos ( u mnie wyszło około 0.5 l).

  4. Taki sos doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Gorący przelewamy do wyparzonych małych słoików.

  5. Zakręcamy i odstawimy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Komentarze do przepisu (14)

danielek 30 lipca 2018
Cudo ;)
basiliana 30 lipca 2018
Musi być pyszny i bardzo esencjonalny, świetny na zupę.
SlodkoSlodka83 30 lipca 2018
Swojski to swojski :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pomidory różnego rodzaju (u mnie duża miska)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sokowirówka
Składniki