Przecier pomidorowy na zimę

Przecier pomidorowy na zimę
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: newsweek
Jako, że pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, postanowiłem zrobić większy zapas przecieru, który może spokojnie stać w piwnicy nawet i 2-3 lata :)

Składniki

  • 6 kg pomidorów
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1,5-2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy i obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory myjemy i kroimy razem z jabłkami w dużą kostkę. Pomidorów trzeba obierać ani wycinać twardych fragmentów. Następnie wrzucamy je do gara i gotujemy 30 minut.

  2. Następnie przecedzamy i przecieramy rozgotowaną masę przez durszlak. Skóry i twarde fragmenty pozostaną na sitku i oszczędzimy wiele czasu :)

  3. Do otrzymanego przecieru dodajemy sól i ocet, zagotowujemy i gorący nalewamy do słoików, które zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczce na co najmniej godzinę.

    Z podanych składników otrzymamy ok. 6 litrowych słoików przecieru. Nadaje się on doskonale jako baza do zupy pomidorowej, sosów a nawet ryby po grecku :)


    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 23 września 2016
W zasadzie jabłek nie dodawałem, ale koniecznie do słoików pomidory zamykam. Idealne, na zimowe dni. Super <3
newsweek 23 września 2016
Jabłka powodują, że przecier nie stanie się cierpki i lepiej się zakonserwuje :)
GREGORHSPEED 23 września 2016
Nie wiedziałem, bardziej z octem kojarzyłem. Dzięki za radę <3 Dlatego kocham gotowanie. Codziennie coś... Czytaj całość »
Nie wiedziałem, bardziej z octem kojarzyłem. Dzięki za radę <3 Dlatego kocham gotowanie. Codziennie coś nowego <3 Pozdrawiam ;)
Składniki
  • 6 kg pomidorów
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1,5-2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka soli
Składniki