Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MaGGy
Inspiracją powstania przepisu była chęć zapełnienia nowo powstałej spiżarni. A, że za pasem niemal już pora zimowa - będzie to znakomita, domowa podstawa do zup pomidorowych, sosów do pizzy czy nawet sosów do spaghetti.

Składniki

  • 4 kg pomidorów (odmiana Lima lub malinowy)
  • przyprawy: suszona bazylia, pieprz, cukier, sól

Przygotowanie

  1. Pomidory umyłam i obrałam ze skórki. Następnie przekrawałam je na ćwiartki i wydrążałam z nich gniazda nasienne. Najlepiej umieszczać je w osobnym pojemniku, tak aby później powstały dodatkowy sok można było bez trudu przecedzić do pomidorów. Tak przygotowane pomidory zmieliłam w maszynce (można też je zetrzeć na tarce o oczkach takich jak trzemy ziemniaki na placki ziemniaczane). Następnie przetarłam, do garnka ze zmielonymi pomidorami, przez sito gniazda nasienne. Całość postawiłam na piecu doprowadzając do wrzenia.
    Przecier pomidorowy należy tak gotować (bez przykrywania), aby uzyskać wg nas, satysfakcjonującą konsystencję. Na końcu doprawiłam do smaku i nałożyłam do słoiczków, które pasteryzowałam przez 20 min.

    Bon apetit :)

Komentarze do przepisu (2)

marysia11082 13 września 2015
Ciekawy pomysł robię trochę inaczej Twój pomysł podoba mi się w przyszłym roku tak zrobię,jeżeli będzie... Czytaj całość »
Ciekawy pomysł robię trochę inaczej Twój pomysł podoba mi się w przyszłym roku tak zrobię,jeżeli będzie urodzaj pomidorów taki jak w tym roku.
MaGGy 14 września 2015
Gorąco polecam. Ja wczoraj do obiadu otworzyłam jeden słoiczek i najpierw upajałam się zapachem, a później... Czytaj całość »
Gorąco polecam. Ja wczoraj do obiadu otworzyłam jeden słoiczek i najpierw upajałam się zapachem, a później smakiem. Tak więc gorąco polecam!!
Składniki
  • 4 kg pomidorów (odmiana Lima lub malinowy)
  • przyprawy: suszona bazylia, pieprz, cukier, sól
Składniki