Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Jak co roku czekam na koniec sezonu ogórkowego, po to aby kupić duże mięsiste ogóry. Trę je ze skórką na grubych oczkach, dodaję jeszcze trzy rzeczy. Wynoszę w ciemne miejsce. W zimie mam swoje przeciery na zupy. Były czasy, gdy kupowałam gotowe . Odkąd dostałam przepis od mojej koleżanki Tereni, było to 6 lat temu. Nie wyobrażam sobie innego przecieru niż swój.

Składniki

  • 5 kilo ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 2 pęczki koperku
  • Czosnek około dwóch główek

Przygotowanie

  1. Ogórki trzemy na grubych oczkach
    Koperek siekamy
    sypiemy solą
    Wszystko mieszamy.

    Do każdego słoiczka wrzucamy przekrojony ząbek czosnku.
    Dodajemy przecier- nie do pełna.
    Sok , który wytrącił się z masy też dodajemy do każdego słoiczka.

    Słoiki zakręcamy.
    Nie pasteryzujemy !
    Od razu wynosimy w ciemne miejsce.
    Z podanych składników wyszło 24 słoiczki.

Komentarze do przepisu (8)

grazka950 16 sierpnia 2016
ciekawy przepis i mało pracy;czy one się ukiszą tak jak ogórki w całości w zalewie solnej?
BEATA1978 16 sierpnia 2016
Muszę wypróbować :)
Docherro 16 sierpnia 2016
Świetny,jutro robię:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 kilo ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 2 pęczki koperku
  • Czosnek około dwóch główek
Składniki