Prawdziwki marynowane z miodem

Prawdziwki marynowane z miodem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis na pyszne prawdziwki, który na stałe zagości w Waszych corocznych, grzybowych przetworach.

Składniki

  • 1 kg prawdziwków
  • 200 ml octu 10%
  • 600 ml wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki miodu lipowego

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku 10 min.
    Odcedzamy.
    W tym samym czasie (podczas obgotowywania grzybów) ze wszystkich składników zagotowujemy zalewę.
    Gorące grzyby przekładamy do słoików, zalewamy gorącą marynatą.
    Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 17 października
Z dodatkiem miodu muszą być super:)
Składniki
  • 1 kg prawdziwków
  • 200 ml octu 10%
  • 600 ml wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki miodu lipowego
Składniki