Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Do marynowania wybieramy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

Składniki

  • Grzyby, prawdziwki 1,5 kg.
  • liść laurowy 6 szt.
  • ziele angielskie 12-18 ziaren
  • cebula 1-1,5 szt.
  • gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
  • sól 1 stołowa łyżka
  • ocet 10 % 1 szklanka
  • wywar z gotowania grzybów 4 szklanki
  • Cukier 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Do marynowania używamy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

  2. Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 gram octu, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę w plastry i gotujemy wszystko 15 minut, od momentu wrzenia wody.

  3. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka.Grzybki delikatnie wykładamy łyżką cedzakową na durszlak, wody z gotowania nie wylewamy, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi.

  4. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze ugotowanej cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 4-6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki układamy do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka.

  5. Przygotowujemy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku.

  6. Zalewamy słoiczki z grzybami tak żeby grzyby były zakryte zalewą, zakręcamy słoiczki.

  7. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut.

  8. Wyjmujemy, studzimy. Marynowane grzyby możemy dopiero po minimum 7 dniach konsumować, to jest ten minimalny czas na przejście smakiem grzybków.

  9. Uwaga:

    Po to do gotowania grzybków dodaję 50 gram octu żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków.

Komentarze do przepisu (3)

grazka950 18 września 2017
przepis dokładny,jak zawsze u Ciebie;czy podgrzybki też marynujesz w ten sposób? pozdrawiam :)
kuchmariola63 18 września 2017
Wszystkie grzyby w ten sam sposób robię. Pozdrawiam :)
gochna55 30 maja 2018
Są pyszne. Zrobiłam. Ostatnie "poszły" na chrzcinach wnuczki. Inne zostały, te "wymiotło. POLECAM.
Składniki
  • Grzyby, prawdziwki 1,5 kg.
  • liść laurowy 6 szt.
  • ziele angielskie 12-18 ziaren
  • cebula 1-1,5 szt.
  • gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
  • sól 1 stołowa łyżka
  • ocet 10 % 1 szklanka
  • wywar z gotowania grzybów 4 szklanki
  • Cukier 1 łyżka
Składniki