Prawdziwki marynowane

Prawdziwki marynowane
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Tradycyjny przepis na marynowane grzyby. Ja skorzystałem z podpowiedzi "KuchniaMariola"i wykorzystałem wywar z gotowania prawdziwków do zalewy octowej.

Składniki

  • 1 kg prawdziwków
  • 750 ml litra wody ( wywar z gotowania grzybów )
  • 1 szklanka octu 10 %
  • liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Prawdziwki oczyściłem, opłukałem. Tak przygotowane włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką. Włożyłem do wrzącego octu z wodą po gotowaniu grzybów, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, i ziaren ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 08 października 2019
Uwielbiamy!
Obserwator 08 października 2019
Dary lasu są bezcenne. A ludzie niszczą naturę
konhambos 09 października 2019
bajecznie to wszystko wyglada...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg prawdziwków
  • 750 ml litra wody ( wywar z gotowania grzybów )
  • 1 szklanka octu 10 %
  • liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli
Składniki