Powidła śliwkowe z korzenną nutką.

Powidła śliwkowe z korzenną nutką.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Powidła śliwkowe z niewielkim dodatkiem przyprawy do piernika nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale przede wszystkim wybornie smakują Wspaniale komponują się ze świątecznymi piernikami . Są też sprawdzonym sposobem na spód pod serniki.

Składniki

  • 4-5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 60 dag cukru (można dać mniej albo wcale, to zależy od śliwek)
  • 3 pełne łyżeczki przyprawy do ;piernika
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

  1. Na dno garnka wlewamy szklankę wody i chwilę gotujemy.
    Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy pestki. Można jeszcze każda pokroić na mniejsze cząstki ale ja je tylko przepoławiam.
    Przekładam do garnka i pierwszego dnia smażę na wolnym ogniu około 2-3 godzin.
    Zestawiam z ognia, dodaję cukier , mieszam i odstawiam na całą noc.

  2. Następnego dnia ponownie smażę przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki się rozpadną, dodaję przyprawę do piernika i jeszcze przez pół godziny je smażę.

  3. Przekładam do półlitrowych słoiczków i pasteryzuję 20 minut.
    Po wyjęciu z garnka, każdy słoiczek dokręcam i odwracam do góry dnem.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 05 września 2018
Pyszne powidła, na zimę przydadzą się do wszystkiego.:)
Składniki
  • 4-5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 60 dag cukru (można dać mniej albo wcale, to zależy od śliwek)
  • 3 pełne łyżeczki przyprawy do ;piernika
  • 1 szklanka wody
Składniki