Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky

Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: Kardamonovy
Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky

Składniki

  • 2 kg śliwek
  • 500 g cukru (wg uznania)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki whisky (lub więcej)

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek, wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy około godziny. Na drugi dzień znowu je smażymy, dodając cukier. Smażymy je tak długo aż zgęstnieją, rozpadną się i będą miały ciemny kolor. Chwilę przed wyłączeniem wlewamy whisky, gotujemy około 5 minut, wyłączamy. Od razu wrzucamy czekoladę, energicznie mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem.
    (przepis na 4 małe słoiki)

Komentarze do przepisu (5)

Futka 22 września 2016
Bajeczne połączenie! :D
Obserwator 22 września 2016
Fajny przepis na śliwki. Właśnie w sobotę będziemy zrywać. Śliwa obsypana owocami. Chyba trzeba będzie... Czytaj całość »
Fajny przepis na śliwki. Właśnie w sobotę będziemy zrywać. Śliwa obsypana owocami. Chyba trzeba będzie podkraść przepis, można ? :)
Docherro 24 września 2016
Super....:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg śliwek
  • 500 g cukru (wg uznania)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki whisky (lub więcej)
Składniki