Powidła śliwkowe z czekoladą:

Powidła śliwkowe z czekoladą:
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Smak gorzkiej czekolady, znacznie poprawił smak tradycyjnych powideł śliwkowych.

Składniki

  • 5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda)
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, wypestkować.
    Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać śliwki i smażyć około jednej godziny na wolnym ogniu, często mieszając by się nie przypaliły.
    Wsypać cukier i smażyć do zgęstnienia (trwa to około 2 godzin).
    Aby przyśpieszyć ten proces, można dodać żelfix.

  2. Zmiksować. Można zostawić z kawałkami śliwek.
    Dodać połamane gorzkie czekolady i mieszać do rozpuszczenia.
    Na koniec wlać sok z cytryny.
    Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 24 lipca 2018
Pierwsza klasa :-)
babcitereskiciasta 24 lipca 2018
Pyszna czeko-śliwka. Już dawno też coś podobnego robiłam.:)
BEATA1978 14 sierpnia 2018
Zainspirowałaś mnie i zrobiłam kilka słoiczków. Pyszności :)
Składniki
  • 5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda)
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z jednej cytryny
Składniki