Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: nikola2005
świetny dodatek do naleśników, pieczywa oraz przełożenia ciast

Składniki

  • 2 kg. śliwek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - Kamis
  • 3 łyżki kakao - DeccoMorreno
  • pół tabliczki czekolady mlecznej - Wedel
  • 2 szkl. cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć i wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki.
    Dodać cukier i smażyć na małym ogniu 2 godz.

  2. Po tym czasie gdy śliwki są już prawie w całości rozgotowane i masa jest dość gęsta można dodatkowo blenderem zmiksować całość aby pozbyć się skórek z owoców

    Dodać czekoladę i kakao gotować jeszcze około 10min.

    Po tym czasie powidła wkładać do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać i ustawić do góry dnem.

    Słoiki pozostawić tak do całkowitego wystudzenia

Komentarze do przepisu (3)

Annuar 18 września 2013
Bardzo kusząca propozycja. Zastanawiam się tylko czy użyć czekolady mlecznej czy gorzkiej, aby całość nie... Czytaj całość »
Bardzo kusząca propozycja. Zastanawiam się tylko czy użyć czekolady mlecznej czy gorzkiej, aby całość nie była zbyt słodka.
nikola2005 18 września 2013
Ja dodałam czekoladę mleczną a mimo tego powidła nie wyszły mi za słodkie takie w sam raz jak dla nas:)
paskudna2206 10 października 2013
ja robię podobne:)))dodaję gorzką czekoladę i powidła są boskie:)))
Składniki
  • 2 kg. śliwek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - Kamis
  • 3 łyżki kakao - DeccoMorreno
  • pół tabliczki czekolady mlecznej - Wedel
  • 2 szkl. cukru
Składniki