Powidła śliwkowe z cynamonem

Powidła śliwkowe z cynamonem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Powidła śliwkowe z cynamonem

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 500 g cukru (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, pozbywamy je pestek i wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Smażymy je około godziny na wolnym ogniu, dodajemy cukier, znowu smażymy (pamiętajcie o częstym mieszaniu). Możecie smażenie rozłożyć na dwa dni, ja tak robię. Kiedy owoce się zupełnie rozpadną, powidła są gotowe. Pamiętajcie żeby za bardzo ich nie odparować, po ostudzeniu jeszcze zgęstnieją. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Gorące powidła wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem.
    Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiki.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 09 października 2017
Pyszne, też akie robimy :)

Przy okazji dodaj troszeczkę chilli, będzie nowa jakość ;)
DomowaPiwniczka 10 października 2017
śliwka z cynamonem, mmmmm... rozmarzyłąm się :)
GREGORHSPEED 11 października 2017
Kurcze! U nas wybiło wszystkie śliwki :(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 500 g cukru (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki