Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek. Czy ktoś ich nie lubi ?

Składniki

  • śliwki węgierki, dowolna ilość

Przygotowanie

  1. Śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, starannie umyłem i wypestkowałem. Włożyłem do dużego szerokiego rondla o grubym dnie. Smażyłem na słabym ogniu po 3-4 godziny przez trzy dni.
    Dość często mieszałem, aż do odparowania soku w takim stopniu, by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli ( jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych i wytartych spirytusem słoików, zamknąłem nieuszkodzonymi pokrywkami. Przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.

Komentarze do przepisu (4)

kstr54 14 września 2015
cudowne!!,ze o smaku nie wspomne,pozdrawiam
Futka 14 września 2015
Bajka! Mistrzostwo smaku :D
Obserwator 14 września 2015
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śliwki węgierki, dowolna ilość
Składniki