Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Normalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (lub wg uznania),

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i przełożyć śliwki. Gotować przez ok. 10 - 15 min. Ugotowane śliwki smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć - dodać cukier i dalej smażyć. Gęstość powideł zależy od upodobań gotującego. Gorące powidła nałożyć do słowików, zamknąć szczelnie i jeszcze przez chwilę pasteryzować.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 20 września 2014
1. Piękne naklejki na słoiki , wyrób własny czy kupowane ? Jeśli kupowane to zdradź gdzie bardzo proszę . ... Czytaj całość »
1. Piękne naklejki na słoiki , wyrób własny czy kupowane ? Jeśli kupowane to zdradź gdzie bardzo proszę . 2. Powidła śliwkowe w moim wykonaniu "robią" się same , bez stania i mieszania by nie przywarły do dna osiągają stosowną gęstość . A robię to tak : 2,5 kg śliwek , 1/2 kg cukru , 2 łyżki octu dla koloru i konsystencji . Wszystko mieszam i zostawiam w garnku / jajowaty garnek do pieczenia mięsa były takie kiedyś , lub w prodziżu /na 12 godzin . Proszę się nie zrażać ilością powstałego soku , ponieważ wszystko się wygotuje . Następnego dnia wstawiamy garnek na gaz i smażymy a raczej dusimy 7-8 godzin .Konsystencja powinna być taka, aby powidła płatami odpadały od drewnianej łyżki. Pod żadnym pozorem NIE WOLNO MIESZAĆ powideł podczas gotowania, jeszcze raz podkreślam : NIE WOLNO !!! bo natychmiast się przypalą!Robię tak od kilku lat i ani śladu przypalenizny , szorowania garnka czy wystawania przy nim i mieszania. Szczerze polecam , bo w tym roku śliwki obrodziły i jest ich mnóstwo można więc wypróbować .
aniolywkuchni 20 września 2014
Dzzieki i pzdrawiam a tu kupuje... Czytaj całość »
Dzzieki i pzdrawiam a tu kupuje naklejki")
http://allegro.pl/etykiety-na-sloiki-naklejki-przetwory-110-szt-hit-i4502038728.html
Składniki
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (lub wg uznania),
Składniki