Pomidory na zimę na ziołowo

Pomidory na zimę na ziołowo
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jadwinia
Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do spaghetti. Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:) Zapach świeżych ziół przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

Składniki

  • dojrzałe pomidory,
  • sól (1 łyżeczka na 250 ml wody czyli mniej więcej na 1 słoik 0,5 litrowy),
  • olej (1 łyżeczka na słoik 0,5 litrowy),
  • zioła: bazylia, tymianek, oregano, czosnek,
  • woda

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki, wykrawając twarde części.

  2. Słoiki napełnić pomidorami oraz wybranymi przez nas ziołami (można zrobić miks ziół).

  3. Następnie wsypać sól, wlać olej i wodę do każdego słoika - 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju na każdy słoik 0,5 litrowy (można wcześniej przygotować zalewę, ja wolę tym sposobem).

  4. Zakręcamy słoiki, wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy 40 minut od zagotowania.

  5. Słoiki wyjąć, dokręcić i ustawić do góry dnem.

  6. Następne słoiki należy wkładać do letniej wody aby nie popękały.

Komentarze do przepisu (5)

olunia_lol2 23 września 2012
Takiego właśnie przepisu szukałam :D Bajer
Jadwinia 23 września 2012
Szybko i prosto. Simply the best :D
amistad 24 września 2012
a co ze skórkami?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dojrzałe pomidory,
  • sól (1 łyżeczka na 250 ml wody czyli mniej więcej na 1 słoik 0,5 litrowy),
  • olej (1 łyżeczka na słoik 0,5 litrowy),
  • zioła: bazylia, tymianek, oregano, czosnek,
  • woda
Składniki