Pomidorowy mix na zimę

Pomidorowy mix na zimę
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
...i zima nam nie straszna

Składniki

  • 3 kg bardzio dojrzałych pomidorów
  • 1 kopiata łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Pomidory (bez szypułek) pokroić byle jak. Podlać ok. 1 szkl. wody i fgotować ok. 20 min. Zmiksować bardzo dokładnie blenderem (uwaga na oczy)

  2. Dodać pozostałe przyprawy, zagotować . Gorący pzrecier nakładać do słoików, pasteryzować ok. 15 min.

  3. Bez tego przecieru zima po prostu nie mogła by się "odbyć".

Komentarze do przepisu (9)

irma 28 lipca 2010
Bardzo, bardzo podoba mi się ten przecier. Mam zamiar skorzystać z tego przepisu, tylko, czy pomidorów nie trzeba... Czytaj całość »
Bardzo, bardzo podoba mi się ten przecier. Mam zamiar skorzystać z tego przepisu, tylko, czy pomidorów nie trzeba obrać ze skórki?
irma 28 lipca 2010
Zapomniałam zapytać ile wychodzi słoiczków z tych proporcji?
annawk 28 lipca 2010
pomidory dajemy ze skórką -zniknie podczas miksowania, a w efekcie mamy jakies 2,5 litra przecieru, pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 kg bardzio dojrzałych pomidorów
  • 1 kopiata łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
Składniki