Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pikle w zalewie curry powinien wypróbować każdy miłośnik przetworów i kiszonek. Przygotuj zapas takich pikli na zimę. Są niezwykle zdrowe i obłędnie pyszne. Idealnie rozgrzeją podczas chłodnych dni i wzmocnią odporność.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4790
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4790
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 50
Składniki
Gdy zalewa będzie chłodna, przelej ją do słoików z warzywami. Zakręć szczelnie pokrywkę i pasteryzuj przez 10 minut.
Szklane słoje przełóż do chłodnego i ciemnego miejsca, ułożone dnem do góry. Trzymaj tak przez 3-4 tygodnie. Pikle w curry gotowe!
Na początku umyj i osusz dokładnie ogórki i marchewki. Ogórki zetrzyj na cienkie plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj w talarki. Cebulę pokrój w pióra. Wszystkie warzywa włóż do głębokiej miski.
Warzywa zasyp dwiema łyżkami soli i zalej zimną wodą. Przemieszaj i odstaw na dwie godziny.
Po tym czasie odcedź warzywa i następnie przepłucz dokładnie pod wodą.
Teraz przyrządź zalewę. Weź wszystkie składniki na zalewę i umieść je w garnku. Zagotuj, a następnie obniż nieco ogień i gotuj do rozpuszczenia soli i cukru. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj czyste słoje. Do każdego z nich wrzuć jeden, obrany ząbek czosnku, a następnie warzywa ciasno, pozostawiając jednak miejsce na zalewę.