Pikle ogórkowo cukiniowe

Pikle ogórkowo cukiniowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Mieszane pikle są przepyszne!

Składniki

  • Ogórek gruntowy 1 kg
  • Cukinia młoda 1,5 kg
  • Sól 2-3 łyżki
  • Cukier 0,5- 0,75 szklanki
  • Ocet 0,5 szkl
  • Gorczyca 2 łyzki, chili 1 łyżka, kurkuma 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Umyłam warzywa. Jeśli używamy przerośniętej cukinii to trzeba ja obrać ze skórki i wybrać nasiona. Po ogórki wysłałam męża- kupił szklarniowe :D
    Ogórki obrałam i wszystko pokroiłam na półplasterki.

  2. Zasypałam solą, poczekałam, aż puszą sok i go odlałam.

  3. Zasypałam cukrem, poczekałam , aż puszą sok i go odlałam.

  4. Dodałam ocet, gorczycę, kurkumę i chili. Jak się później okazało mogłam dodać więcej kurkumy. Teraz można sprawdzić smak, powinny być bardzo wyraziste, w razie czego można zawsze dosypać cukru lub soli.
    Nałożyłam do słoików, lekko ścisnęłam zawartość resztką płynu uzupełniłam zawartość słoików.
    Pasteryzowałam na ściereczce, wstawiając do zimnej wody, 15- 20 minut od zagotowania.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (25)

Nevermore 27 lipca
Miodzio, zwłaszcza teraz, jak się ma swoje cukinie i ogórki :)
KORAL 27 lipca
Super.
kuchmariola63 27 lipca
Ogórków z cukinią nigdy nie mieszałam, ale wypróbuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ogórek gruntowy 1 kg
  • Cukinia młoda 1,5 kg
  • Sól 2-3 łyżki
  • Cukier 0,5- 0,75 szklanki
  • Ocet 0,5 szkl
  • Gorczyca 2 łyzki, chili 1 łyżka, kurkuma 1 łyżka
Składniki

Promocje na