Pikle ogórkowe na ostro

Pikle ogórkowe na ostro
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Fajny przepis na ostre pikle.

Składniki

  • Ogórek gruntowy mały 2 kg
  • Sól 4 łyżki
  • Papryka ostra mielona 2 łyżki
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka
  • Czosnek 2 główki
  • Koperek
  • Składniki na zalewę:
  • Cukier 3 szklanki
  • Ocet 1 ½ szklanki

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać, pokroić w słupki, zasypać solą i odstawić na 2 godziny. Następnie odcedzić, dodać papryki mielone i czosnek i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników przygotować zalewę, wystudzić, zalać przygotowane pikle, pasteryzować przez 8 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 13 lipca
Super przepis:)
Składniki
  • Ogórek gruntowy mały 2 kg
  • Sól 4 łyżki
  • Papryka ostra mielona 2 łyżki
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka
  • Czosnek 2 główki
  • Koperek
  • Składniki na zalewę:
  • Cukier 3 szklanki
  • Ocet 1 ½ szklanki
Składniki