Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 979
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 40
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 93
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 68
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 979
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 40
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 93
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 68
Składniki
Przerośnięte ogórki idealnie sprawdzają się jako pikle. Ogórki obrałam, przekroiłam na pół i małą łyżeczką wyjęłam gniazda nasienne. Część ogórków pocięłam wzdłuż na dwunastki- czyli po prostu cienkie kliniki- do większych słoików. A część w poprzek- w półksiężycki, do mniejszych słoików. Marchewke pokroiłam wzdłuż na 4.
Pokrojone ogórki zasypałam solą, przemieszałam i czekałam. Można zostawić je na noc, albo odlać wodę po godzinie. Potem zasypałam je cukrem i znowu poczekałam godzinę. Gdy ogórki znowu puszczą sok, dodałam: ocet, czarnuszkę, ziele, liść, kurkumę, chili. Klasyczny przepis na pikle składa się tylko z soli, cukru, octu i marchwi i gorczycy.
Pikle przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam , zaczynając od wstawienia w zimną wodę, 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego :)