Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwówka czyli nalewka z pigwowca. Ma słodko-kwaśny smak, niespotykany aromat i piękny kolor. Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej pigwówki rewelacyjnie rozgrzewa od środka.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Składniki
Z owoców usuwamy pestki i kroimy je na małe kawałki. Owoce układamy w słoju i zasypujemy cukrem, dodajemy sok z dzikiej róży i odstawimy na 10 dni. Po tym czasie zlewamy syrop, mieszamy z rumem i wódką. Odstawiamy na 2 miesiące. Następnie pigwówkę przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie. Nalewkę można przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy. By zwiększyć moc nalewki zamiast wódki można użyć spirytusu. Ja jednak wolę użyć wódki, wtedy nalewka jest delikatniejsza, w sam raz na babskie wieczory. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)