pigwa zamiast cytryny do herbaty

pigwa zamiast cytryny do herbaty
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Przepis na 6 słoików ok 200ml.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pigwę porządnie szoruję szczoteczką, płuczę w wodzie z sodą,
    Nie obieram, kroję w półksiężyce szerokości maks. do 1 cm pozbywając się gniazd nasiennych.
    Zasypuję ksylitolem, dokładnie mieszam i zostawiam na 3 dni w szklanej misie przykrytej ściereczką - w chłodnym miejscu.

  2. Gdy pigwa puści sok, pakuję do czystych, suchych słoików. Mocno zakręcam szczególnie pilnując czystości gwintów i nakrętek (przecieram szmatką zamoczoną w alkoholu).

    Wekuję w piekarniku 30 minut 120 stopni, studzę do góry dnem przez całą noc. Przechowuję nawet 2, 3 lata - z ksylitolem nie sfermentuje :)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 14 września 2017
No ba, to jest pyszne :)
Robimy coś podobnego, a taki sok jest dobry na wszystko i nie tylko do herbaty ;)
GREGORHSPEED 14 września 2017
Świetne <3 Muszę spróbować herbatkę z taką pigwą ;)
Futka 14 września 2017
Pysznie! <3 Bardzo mi się podoba dodatek ksylitolu :) Mój cukier <3
Składniki
Składniki