Pierwsze ogórki małosolne z dodatkiem miodu:

Pierwsze ogórki małosolne z dodatkiem miodu:
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Dodatek ostrej papryczki i miodu nadaje zalewie świetnego smaku. Polecam do wypróbowania.

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • pęczek młodego koperku razem z korzonkami
  • 1 litr przegotowanej, letniej wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego, prawdziwego miodu
  • 1 suszona, ostra papryczka
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki przełożyć do miski i zalać na godzinę zimną wodą. Po godzinie wodę zlać a ogórki ułożyć w słoju , przekładając łodyżkami koperku, ząbkami czosnku i suszoną papryką, oraz ziarnkami czarnego pieprzu.
    W letniej wodzie rozpuścić sól i miód.
    Zalać ogórki. Odstawić w ciepłe miejsce na dwa, trzy dni.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 30 kwietnia
Cudowny przepis!Uwielbiam:)
Składniki
  • 1,5 kg ogórków
  • pęczek młodego koperku razem z korzonkami
  • 1 litr przegotowanej, letniej wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego, prawdziwego miodu
  • 1 suszona, ostra papryczka
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
Składniki