Pesto z liści marchewki i pestek dyni

Pesto z liści marchewki i pestek dyni
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jakszef
Młode liście marchewki w smaku są raczej pikantne i lekko gorzkawe. W połączeniu z chili, parmezanem i pestkami dyni tworzą pyszne i wartościowe pesto, które ja dodaję do makaronów, lub smaruję nim świeży chleb z masełkiem. Mniam!

Składniki

  • 2 pęczki liści marchewki
  • 1 garść pestek dyn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe chili
  • 80 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 30-40 g parmezanu
  • sol i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

  2. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i blendować do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przełożyć do słoika i zalać wierzch oliwą z oliwek lub olejem. Trzymać w lodówce.

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 13 maja 2017
łodyżki też miksujemy czy tylko same listki?
jakszef 13 maja 2017
ja miksowałam wszystko:)
Składniki
  • 2 pęczki liści marchewki
  • 1 garść pestek dyn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe chili
  • 80 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 30-40 g parmezanu
  • sol i pieprz do smaku
Składniki