Patisony z cebulą w zalewie słodko- kwaśnej z przecierem pomidorowym

Patisony z cebulą w zalewie słodko- kwaśnej z przecierem pomidorowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
W tym roku u mojej mamuni na działeczce patisony obrodziły jak szalone więc korzystam. Sporo patisonów zużywam w kuchni na bieżąco, jednak nie byłabym sobą gdybym nie zamknęła części patisonów w słoiczkach, żeby móc po nie sięgnąć w okresie jesienno- zimowym. Dzisiaj proponuję Wam przepis na patisony w zalewie słodko- kwaśnej z dodatkiem niewielkiej ilości przecieru pomidorowego.

Składniki

  • młode patisony 1 kg
  • cebula 350 g
  • zalewa:
  • woda 1100 ml
  • sól 1.5 łyżki
  • cukier 200 g
  • ocet spirytusowy 150 ml
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liście laurowe 2 sztuki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z cukrem, solą, octem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy kilka minut.
    Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Z zimnej zalewy wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, które w słoiczkach mogłyby zabarwić miąższ patisona na kolor
    ciemnoszary.

    Patisony myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Młodych patisonów nie obieramy ze skorki i nie usuwamy gniazd nasiennych.
    Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki. Warzywami szczelnie wypełniamy słoiczki, do których następnie wlewamy zimną zalewę.
    Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, po czym słoiki dokładnie zakręcamy.

  2. Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem
    (u mnie papier szary do pieczenia), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15- 20 minut.
    Wówczas słoiki wyjmujemy, układamy na drewnianej deseczce, pozostawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy do spiżarni.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 05 sierpnia
Świetny przepis, przetwory z patisonow świetnie się później prezentują na stole!
Maudie 05 sierpnia
Moje smaki:)
konhambos 29 sierpnia
Jak ja uwielbiam takie rzeczy w zalewie slodko-kwasnej! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młode patisony 1 kg
  • cebula 350 g
  • zalewa:
  • woda 1100 ml
  • sól 1.5 łyżki
  • cukier 200 g
  • ocet spirytusowy 150 ml
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liście laurowe 2 sztuki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
Składniki