Pasztet z suszonych grzybów

Pasztet z suszonych grzybów
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Mieszkańcy Bieszczad robią go na życzenie gości.

Składniki

  • Grzyby suszone leśne 1 szklanka
  • Cebula biała 3 szt.
  • Bułka czerstwa 3 szt.
  • Masło ½ kostki
  • Jajka 5 szt.
  • Kwaśna śmietana 1 szklanka
  • Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby zalać wodą, namoczyć przez kilka godzin, ugotować do miękkości. Odcedzić a wodę z gotowania zachować do namoczenia bułek. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby zmielić lub drobno posiekać, połączyć z cebulą i dobrze odciśniętymi bułkami i całość chwilę podsmażyć stale mieszając. Dodać natkę pietruszki, połączyć z żółtkami jajek i śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy, piec w temperaturze 180 stopni przez jedną godzinę.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 21 lutego
Super:)
slodkisentyment 26 lutego
Bardzo fajny przepis :)
Składniki
  • Grzyby suszone leśne 1 szklanka
  • Cebula biała 3 szt.
  • Bułka czerstwa 3 szt.
  • Masło ½ kostki
  • Jajka 5 szt.
  • Kwaśna śmietana 1 szklanka
  • Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do formy
Składniki