Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta paprykowa jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sosów, zup i dań mięsnych. Trochę pracochłonna ale pyszny smak wynagrodzi trud przygotowania.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 33
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 30
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 33
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 30
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Składniki
Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z nasionami. Ząbki czosnku obieramy. Na blaszce układamy paprykę skórką do góry i ząbki czosnku. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210-220 stopni C, pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje, wyjmujemy z piekarnika, nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Następnie z papryki zdejmujemy skórkę. Do garnka wlewamy olej, przekładamy paprykę i czosnek, wlewamy ocet winny i drobno posiekaną papryczkę chili /ja dodaję dwie szt. ale jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki może dodać jedną/. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podgrzewamy często mieszając do czasu aż woda odparuje i sos mocno zgęstnieje. Gotową pastę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.