Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja znanego przysmaku rybnego. W oryginale poza ścinkami rybnymi powstałymi przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych, była pulpa pomidorowa, papryczka pima , warzywa i przyprawy. 1 GRUDNIA 1968 R. SZCZECIŃSKA PUSZKA OTRZYMAŁA PRESTIŻOWY ZNAK JAKOŚCI Q. Recepturę na oryginalny paprykarz szczeciński spisał w 1968 r. Bogusław Borysowicz, według której paprykarz szczeciński zawierał 40 % ryby. Borysowicz, założyciel i wieloletni pracownik Gryfa, dobrze pamięta narodziny paprykarza. "- Kiedyś nasi technolodzy ze statków – chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop – wspomina Borysowicz. - Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa - pima. " („Niedoszłe 50. urodziny rybackiego Gryfa”, Gazeta Wyborcza z 19.IV.2007 r.)
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 59
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 298
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 22
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 59
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 298
Składniki
Filery rybne pokroić w 3-4 cm kawałki, osolić, pieprzem i mąką. Krótko przesmażyć na oleju. Cebulę obrać , pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni nie rumieniąc. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w drobną kostkę i gotować kilka, kilkanaście minut w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ryż ugotować na osolonej wodzie z warzyw, oczywiście dolać więcej wody. Do sporego rondla włożyć cebulę, przykryć rybą, oprószyć przyprawami, dodać pulpę pomidorową. Można podlewać wodą z gotowania warzyw i ryżu. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec dodać ugotowany ryż i warzywa. Gotowe przekładamy do słoików i wekujemy.