Papryka w musie jabłkowym

Papryka w musie jabłkowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Papryka w musie jabłkowym powstała na fali szaleństwa w przetwarzaniu jabłek. Tak przygotowana papryka pozostaje chrupka pomimo pasteryzacji. Nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło. Do czego? Do pasztetu, do sera albo na przykład do kaczki. To jest pyszne!

Składniki

  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówek) – ważyłam już po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg papryki w dowolnym kolorze – ją również ważyłam po oczyszczeniu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 spore gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu)
  • około 1 łyżeczki soli (sól dodajemy do smaku)

Przygotowanie

  1. Oczyszczone jabłka umieścić w dużym garnku, dodać sól i listki tymianku lub pokrojone igiełki rozmarynu (bez łodyżek), rozparzyć z dodatkiem wody.

  2. Paprykę pokroić na większe kawałki.

  3. Do garnka z musem włożyć kawałki papryki i czosnek drobno posiekany. Wymieszać i przełożyć do słoików. Przyznam, że robiłam tak na początku, ale później uznałam, że łatwiej jest wlać trochę przyprawionego musu do słoika, układać dość ciasno kawałki papryki i dopełnić musem. Wybór metody pozostawiam każdemu z Was.

  4. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut (w piekarniku 40 minut). Jeśli słoje są duże, to odpowiednio dłużej.

Składniki
  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówek) – ważyłam już po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg papryki w dowolnym kolorze – ją również ważyłam po oczyszczeniu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 spore gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu)
  • około 1 łyżeczki soli (sól dodajemy do smaku)
Składniki