Papryka marynowana

Papryka marynowana
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Papryka przed marynowaniem jest blanszowana, dzięki czemu jest miękka i delikatna.

Składniki

  • papryka 3 kg
  • woda 6 szklanek
  • ocet 2 szklanki
  • cukier 40 dag
  • sól 3 łyżeczki
  • cebula 2 szt
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty

Przygotowanie

  1. Paprykę /najlepiej kolorową/ myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szerokie paski. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5-7 min. Odcedzamy i studzimy. W garnku przygotowujemy zalewę z wody, cukru, octu i soli. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Na dnie każdego słoika układamy plaster cebuli, po 4-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu i liść laurowy. Następnie układamy dość ciasno paski papryki i zalewamy przestygniętą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Składniki
  • papryka 3 kg
  • woda 6 szklanek
  • ocet 2 szklanki
  • cukier 40 dag
  • sól 3 łyżeczki
  • cebula 2 szt
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
Składniki