Owoce miechunki w syropie:

Owoce miechunki w syropie:
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Owoce miechunki są bardzo zdrowe. Zawierają witaminę C i witaminę A oraz żelazo, wapń, fosfor i potas. Zawarta w owocach niacyna przywraca sprawność stawom i uśmierza bóle reumatyczne. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Najlepiej zjadać je prosto z krzaczków. Smaczne są nalewki, galaretki czy frużelina, którą można wykorzystać do ciast, deserów a nawet mięs pieczonych.

Składniki

  • dowolna ilość owoców miechunki
  • Syrop:
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie


  1. Składniki zalewy gotować 5 minut na ostrym ogniu.
    Owoce wyjąć z osłonek, umyć i umieścić w małych słoiczkach.
    Zalać gorącą zalewą.
    Odwrócić słoiczki do góry dnem.Nie musimy pasteryzować.
    Przykryć grubym kocem.

Komentarze do przepisu (7)

kuchmariola63 28 września 2019
Super śliweczki :)
Maudie 28 września 2019
Pyszne i zdrowe:)
Maudie 13 grudnia 2019
Mam pytanko:czy zamiast cukru mogę użyć ksylitolu??Będzie się trzymać?Chcę zrobić dla cukrzyka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dowolna ilość owoców miechunki
  • Syrop:
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki