Owoce miechunki są bardzo zdrowe.
Zawierają witaminę C i witaminę A oraz żelazo, wapń, fosfor i potas.
Zawarta w owocach niacyna przywraca sprawność stawom i uśmierza bóle reumatyczne.
Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Najlepiej zjadać je prosto z krzaczków.
Smaczne są nalewki, galaretki czy frużelina, którą można wykorzystać do ciast, deserów a nawet mięs pieczonych.
Składniki
dowolna ilość owoców miechunki
Syrop:
3 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
Reklama
Przygotowanie
Składniki zalewy gotować 5 minut na ostrym ogniu.
Owoce wyjąć z osłonek, umyć i umieścić w małych słoiczkach.
Zalać gorącą zalewą.
Odwrócić słoiczki do góry dnem.Nie musimy pasteryzować.
Przykryć grubym kocem.
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej