Ostre papryczki czereśniowe cherry, marynowane.

Ostre papryczki czereśniowe cherry,  marynowane.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dla miłośników ostrych papryk. Papryki czereśniowe są smaczne, zdrowe i nie są tak bardzo ostre. Często bywają w sprzedaży w dużych sieciach handlowych. Polecam.

Składniki

  • papryka czereśniowa cherry ostra 1 kg
  • czosnek 4-5 ząbków
  • liście laurowe 2 szt
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • parę ziaren pieprzu
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ocet jabłkowy
  • 1 łyżka oleju na 1 słoik
  • Gorczyca
  • Cebula

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

    Wykonanie:

    Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy 1 - 2 ząbki czosnku, po 1-2 plastry cebuli, pieprz, liść laurowy, łyżkę oleju i ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.

  2. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką, słoiki szczelnie zamykamy.

  3. Pasteryzujemy 20 minut.

  4. Po pasteryzacji wyjmujemy z garnka słoiki i odwracamy do góry dnem.

  5. Ostudzone przenosimy do chłodnego miejsca, lodówka lub spiżarnia.
    Papryczki są idealne jako dodatek do dań głównych, surówek. Są przede wszystkim bardzo zdrowe.

Składniki
  • papryka czereśniowa cherry ostra 1 kg
  • czosnek 4-5 ząbków
  • liście laurowe 2 szt
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • parę ziaren pieprzu
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ocet jabłkowy
  • 1 łyżka oleju na 1 słoik
  • Gorczyca
  • Cebula
Składniki