Opiekane kanie w zalewie octowej.

Opiekane kanie w zalewie octowej.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Te grzyby większość z nas zna . Dobrze smakują panierowane w jajku i bułce i smażone jak kotlety. Ale tak usmażone i zalane zalewą octową są jeszcze lepsze. Jeśli nie próbowaliście- zachęcam.

Składniki

  • dowolna ilość grzybów (same kapelusze)
  • 3-4 jajka
  • tarta bułka do panierki
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 6 pełnych łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • liście laurowe, ziele, plasterki marchewki i krążki cebuli, kolorowy pieprz
  • gorczyca

Przygotowanie



  1. Kapelusze kań umyć dokładnie pod bieżącą wodą, następnie ułożyć je na papierowym ręczniku blaszkami do dołu by usunąć nadmiar wody.
    Oprószyć solą i pieprzem.Pociąć na mniejsze kawałki, by można je było włożyć swobodnie do słoika.
    Panierować w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po ostygnięciu, układać w słoiku, przekładając przyprawami.

    Składniki zalewy zagotować. Ostudzić. Zalać grzyby. Słoik zakręcić i ustawić w chłodnym miejscu.
    Jeśli mamy większą ilość- możemy krótko pasteryzować.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 28 września 2019
Kani jeszcze tak nie robiłam :)
Maudie 28 września 2019
Takich jeszcze nie jadłam :)Muszą być pyszne :)
Składniki
  • dowolna ilość grzybów (same kapelusze)
  • 3-4 jajka
  • tarta bułka do panierki
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 6 pełnych łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • liście laurowe, ziele, plasterki marchewki i krążki cebuli, kolorowy pieprz
  • gorczyca
Składniki