Oi sobagi - Kimchi z ogórka

Oi sobagi - Kimchi z ogórka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Koreańskie ogórki kiszone to niezwykły dodatek do obiadu. Ogórki są umiarkowanie ostre, lekko pikantne i bardzo smaczne. No i oczywiście świetnie wyglądają na talerzu.

Składniki

  • 7-9 średnich ogórków
  • 1 spora cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnio ostra papryczka
  • sos rybny 50 ml ( lub sos sojowy + 1 łyżeczka octu winnego )
  • woda 50 ml
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
  • świeży imbir 1/2 łyzeczki

Przygotowanie

  1. Najlepsze są ogórki do 10 cm.
    Ja teraz miałam 4 duże więc przecięłam je na pół.
    Ogórki myjemy, nacinamy wzdłuż na krzyż zostawiając 1-2 cm nienacięte.
    Posypujemy dużą ilością soli, szczególnie w miejsca nacięć.
    Odstawiamy na 30 -40 minut.
    Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek , imbir i papryczkę drobno siekamy.
    Marchew siekamy w paseczki julienne.
    Wszystko mieszamy, słodzimy, pieprzymy i zalewamy wodą z sosem rybnym.
    Ogórki dokładnie spłukujemy wodą.
    Każdy ogórek dokładnie napełniamy warzywami z sosem i układamy w naczyniu lub słoikach.
    Przykrywamy i trzymamy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
    I właściwie możemy już jeść, trochę jak ogórki małosolne.
    Potem naczynie przenosimy do lodówki i tam przechowujemy około 7 dni.
    Może dłużej, ale u nas unikają w mig.





  2. Właściwie każdego dnia ogórki smakują inaczej.

Komentarze do przepisu (5)

SEZAMEK88 12 września
Super jedzonko :)
KulinarnaChwila 13 września
Pyszotka:)
fafiatko 15 września
Musza smakowac oblednie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 7-9 średnich ogórków
  • 1 spora cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnio ostra papryczka
  • sos rybny 50 ml ( lub sos sojowy + 1 łyżeczka octu winnego )
  • woda 50 ml
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
  • świeży imbir 1/2 łyzeczki
Składniki