Ogórki z rodzynkami

Ogórki z rodzynkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiesia-S
Kolejny dobry pomysł na przetworzenie ogórków pyszny dodatek do obiadu.

Składniki

  • 5 kg ogórków, 1,5 łyżki soli,
  • do słoika - baldachim kopru, ząbek czosnku, 4 ziarnka pieprzu, 1 łyżeczka rodzynek.
  • Zalewa: 3/4 litra wody, 1/2 litra octu, 1/2 kg cukru

Przygotowanie

  1. Ogórki opłukać, obrać, osuszyć. Przekroić wzdłuż na 4 części. posypać solą i wymieszać i odstawić na 30 min. Po tym czasie odcedzić.
    Do rondla wlać wodę, ocet, dodać cukier - zagotować i ostudzić
    Do słoika włożyć koper, czosnek, pieprz, rodzynki, ułożyć gęsto ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować 20 min. od zagotowania.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 08 sierpnia
Podoba mi sie ten przepis, ja robie ogórki z miodem.
Składniki
  • 5 kg ogórków, 1,5 łyżki soli,
  • do słoika - baldachim kopru, ząbek czosnku, 4 ziarnka pieprzu, 1 łyżeczka rodzynek.
  • Zalewa: 3/4 litra wody, 1/2 litra octu, 1/2 kg cukru
Składniki