Ogórki z rodzynkami:

Ogórki z rodzynkami:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Słodko-winne w smaku. Twarde i chrupiące.

Składniki

  • 5 kg małych ogórków
  • 2 czubate łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1 kg cukru
  • 1/2 litra octu 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • Przyprawy do każdego słoiczka:
  • 15 rodzynek
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 baldach kopru

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, każdy przekroić na dwie części .
    Zasypać solą. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.
    Następnie zlać wytworzony sok.


    Składniki zalewy zagotować.


    Pokrojone ogórki ciasno układać w słoiczkach. Zalać zalewą.
    Pasteryzować 8-10 minut.
    Po wyjęciu - odwrócić do góry dnem.



Komentarze do przepisu (6)

grazka950 18 lipca 2019
zaskakuje mnie ta zalewa :taka duża ilość cukru,mało wody i pół litra octu?
grazka950 18 lipca 2019
ok,tej zalewy wystarczy na te 5 kg ogórków?
kuchmariola63 19 lipca 2019
Ciekawe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 kg małych ogórków
  • 2 czubate łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1 kg cukru
  • 1/2 litra octu 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • Przyprawy do każdego słoiczka:
  • 15 rodzynek
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 baldach kopru
Składniki